اسپلینت بینی

بسیاری از افراد به منظور بهبود تنفس، رفع ایرادات بینی و زیباسازی چهره خود به سراغ جراحی بینی می روند. با اینکه این عمل خیلی تهاجمی نیست و دوره نقاهت طولانی ندارد، اما برای رسیدن به بهترین نتیجه لازم است پزشک و خود بیمار اقداماتی را انجام دهند. استفاده از اسپلینت بینی یکی از این اقدامات می باشند که دکتر محمد حسین ارزاقی در ساری آن را به انجام می رسانند.

 

اسپلینت بینی - دکتر ارزاقی

 

اسپلینت بینی چیست؟

ابزارهای کوچک پلاستیکی یا سیلیکونی هستند که برای ثابت کردن بینی پس از رینوپلاستی استفاده می شوند. پروسه قرار دادن آن روی بینی بسیار ساده است و پیش از اینکه بیمارستان را ترک کنید، پزشک یا پرستار نحوه نگهداری از آن و مدت زمانی که باید روی بینی باقی بماند را برای شما توضیح خواهند داد.

هدف استفاده از اسپلینت

به طور کلی اسپلینت ها بر دو نوع هستند و تصمیم بر استفاده از آن ها به نوع پروسیجر بستگی دارد. در ادامه مقاله به بررسی انواع آن پرداخته ایم:

  • داخلی

همانطور که از عنوان پیداست اسپلینت بینی در داخل سوراخ ها قرار داده می شوند و به وسیله چند بخیه در جای خود محکم می شوند.

  • خارجی

این نوع بیرون بینی گذاشته می شوند و با چسب طبی یا بانداژ در جای خود نگه داشته می شوند. در موارد خاصی از موادی چسبناک استفاده می شود که چند روز پس از عمل به صورت خود به خود جذب می شوند.

این  وسیله دو هدف مهم دارد. اول ثابت کردن بافتی که روی آن جراحی انجام شده و دوم حفاظت از بینی در حین بهبودی. همچنین از آن در رینوپلاستی های مختلفی مثل سپتوپلاستی ، عمل سینوس و ترمیم شکستگی استخوان نیز استفاده می شود.

عملکرد اسپلینت بینی

چون شکل و اندازه خود بینی ، سوراخ های آن و سپتوم با پیش از اتمام پروسه متفاوت است این ابزار به کارگرفته می شود. اسپلینت به شکل ظاهر و اندازه این عضو تا زمانی که بافت های آسیب پذیر درمان شوند ، کمک می کند. به علاوه این وسیله به محافظت از دماغ کمک می کند تا در روزهای اولیه به صورت تصادفی به آن ضربه ای وارد نشود.

در نوع داخلی اسپلینت بینی لوله هایی هستند که قوس کمی دارند و از ابتدای حفره ها شروع می شوند و مقدار کمی به سمت داخل گسترش می یابند. در مقابل، مدل خارجی شبیه یک ذوزنقه است و انتهای باریک تر آن در قسمت بالایی پل قرار می گیرد و بخش پهن آن قسمت پایینی بینی را پوشش می دهد. توجه داشته باشید که از این وسیله معمولا برای محافظت از دماغ در مقابل آپنه خواب بهره گرفته می شود و نیازی نیست که خود شخص آن را تهیه کند ، بلکه جراح پس از اتمام کار آن را روی صورت قرار می دهد و تا زمانی که دیگر به آن نیازی نباشد ، سر جای خود باقی می ماند.

پروسیجر جایگذاری اسپلینت بینی

در ادامه این مقاله به بررسی روش هایی که برای قرار دادن این ابزار استفاده می شوند پرداخته ایم:

  • مدل خارجی

رینوپلاستی یکی از شایع ترین عمل هایی است که به اسپلینت بینی خارجی نیاز دارد. پس از این پروسه ، دماغ پانسمان می شود و سپس یک اسپلینت انعطاف پذیر خارجی روی بانداژ گذاشته می شود تا به طور کامل این عضو را در بر بگیرد. امکان دارد در روز اول یک بانداژ اضافی نیز روی آن گذاشته شده و بعد دور سر پیچیده شود. زمانی که پانسمان برداشته می شود این وسیله نیز جدا می شود.

  • نوع داخلی

پس از خاتمه هر نوع جراحی که نیاز به این مدل داشته باشد، پزشک در هر حفره یک اسپلینت را قرار می دهد و با کمک یک یا دو عدد بخیه آن ها را به دیواره های بینی متصل می کند. پس از چند روز باید به مطب مراجعه کنید تا هر دوی آن ها برداشته شوند.

انتظاراتی که باید از اسپلینت بینی داشته باشیم

مدل خارجی معمولا حدود یک تا دو هفته پس از اتمام روند در جای خود باقی می ماند ، اما نوع داخلی آن تا هفت روز نباید دستکاری شود.

در این قسمت به بررسی بایدها و نبایدهای این امر پرداخته ایم:

  • امکان دارد نیاز باشد که پانسمان روی اسپلینت را عوض کنید. حتما اطمینان حاصل کنید که پیش از ترک بیمارستان دستورات و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
  • در چند روز اول ، این وسیله و در کل ناحیه جراحی شده را خیس نکنید.
  • در صورتی که این اسپلینت در 48 ساعت اولیه ، پس از عطسه کردن شل و یا از جای خود کنده شد ، هر چه سریع تر با دکتر خود تماس بگیرید. اگر این اتفاق بعد از چهل و هشت ساعت رخ داد نیازی به نگرانی یا اقدام خاصی نیست.
  • اگر متوجه خونریزی بیش از حد شدید و یا به تب مبتلا شدید سریعا به مطب پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
  • به منظور کاهش تشکیل مخاط اطراف اسپلینت بینی داخلی از اسپری سالین استفاده کنید. این دسته از اسپلینت ها یک لوله تو خالی دارند که به تنفس آسان تر کمک می کند ، اما گاهی اوقات شکل گرفتن مخاط دور آن می تواند راه هوا را ببندد.
  • مدل داخلی می تواند باعث احساس ناراحتی شود و بینی را پهن تر نشان دهد. اما جای نگرانی نیست ، چون این مشکل موقتی است و پس از برداشتن این وسیله دماغ به شکل عادی خود باز می گردد.

فواید بهره گرفتن از این ابزار

اسپلینت بینی از بروز هماتوم جلوگیری می کنند. مدل داخلی آن بین پوست و استخوان داخلی فاصله ایجاد می کند. این فاصله اجازه نمی دهد لخته های خون (که هماتوم نام دارند) در این عضو تشکیل شود. همچنین با باز کردن راه هوایی و سوراخ ها تنفس را برای شخص آسان تر می کنند. به علاوه این موارد ، خونریزی را کنترل می کنند ، تورم را به حداقل می رسانند ، دردناک نیستند و همچنین موقتی می باشند.

 

 

آیا برداشتن اسپلینت بینی درد دارد؟

یکی از نگرانی های هر بیمار این است که این روند دردناک است یا خیر. اغلب افراد هیچ دردی را طی این امر احساس نمی کنند. برداشتن مدل خارجی نباید هیچ نوع احساس ناراحتی را با خود به همراه داشته باشد ، اما زمانی که مدل داخلی بیرون آورده می شود ، مراجعه کننده کمی احساس فشار می کند. اما نگران نباشید چون این حس تنها چند ثانیه به طول می انجامد.

تفاوت تامپون و اسپلینت بینی

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که تفاوت اصلی این دو وسیله در چه چیزی می باشد؟ در ادامه این مقاله این موضوع را بررسی کرده ایم.

مدل خارجی اسپلینت با حرارت فعال شده و نرم می شود. در خاتمه جراحی ، بهترین جراح بینی در ساری آن را پس از گرم کردن روی این عضو قرار می دهد تا بعدا در هوای محیط سفت شده و شکل جدید به خود بگیرد. در صورتی که تامپون از جنس گاز استریل است و تنها داخل بینی قرار می گیرد. توجه داشته باشید که این گاز باید به پمادهای مخصوص مثل تتراساکلین آغشته شود.

برای برداشتن اسپلینت یک هفته بعد باید به مطب مراجعه کنید تا در آنجا پس از شستشو با آب برداشته شود ، اما زمان برداشتن تامپون از بیست و چهار ساعت تا یک هفته بعد متغیر است. توجه داشته باشید چون اسپلینت بینی از یک لوله تشکیل شده است تنفس از طریق آن امکان پذیر است ، اما تامپون به طور کل مسیر تنفسی را می بندد و در این مدت باید از دهان نفس بکشید.

زمان مراجعه به مطب برای برداشت اسپلینت

بسته به خود جراحی و نوع اسپلینت استفاده شده این مدت متغیر است. مدت زمان معمول برای برداشتن مدل خارجی دو هفته و مدل داخلی سه تا هفت روز می باشد.

نکات مهم قبل و بعد از برداشتن اسپلینت بینی

از نکات خیلی مهم در این مورد می توان به این اشاره کرد که در طی دوره نقاهت نباید به هیچ عنوان اسپلینت و پانسمان ها را خیس کنید ، زیرا این امر موجب می شود اسپلینت شل شده و خاصیت محافظتی خود را از دست بدهد. در این مدت احتمالا روی بینی احساس خارش خواهید داشت ، اما سعی کنید آن را تحمل کنید و این ابزار را دست کاری نکنید. برای شستشوی صورت می توانید از دستمال مرطوب یا یک اسفنج کمک بگیرید و اطراف زخم ها را با آن تمیز کنید. بعد از برداشتن این اسپلینت نیز روی بینی چسب زده خواهد شد تا هم شکل جدید آن حفظ شود و هم تورم آن بخوابد. در این زمان می توانید به منظور استحمام از وان حمام استفاده کنید تا سر داخل آب قرار نگیرد.

نگهداری از اسپلینت بینی

بیماران بعد از انجام جراحی بینی می بایست طی یک هفته از اسپلینت استفاده کنند ، به همین جهت نیاز است که مراقبت شود تا جابجا و یا خیس نشود. خیسی اسپلینت و یا گچ بینی موجب حساسیت پوست زیرین و خارش آن می شود که این امر به جابه جایی آن کمک می کند و سبب تغییر نتایج جراحی بینی می شود. از این رو در صورت نیاز به شستن سر می توانید با کمک فردی دیگر از روش های آرایشگاهی استفاده کنید تا با رعایت این موارد ، بهترین نتیجه را از عمل بینی کسب نمایید.

زمان برداشتن اسپلینت بینی

استفاده از اسپلینت ها پس از بعضی از پروسیجرهای خاص ، مورد انتظار است. این دسته از عمل ها ممکن است عملکرد بینی داوطلب را درمان کند ، به طور کامل با هدف زیبایی انجام گرفته باشد و یا اینکه هر دو نتیجه را به همراه داشته باشد.

سپتوپلاستی : این نوع جراحی بر سپتوم و یا غضروف موجود در سوراخ های بینی تاثیرگذار است. در صورتی که سپتوم بینی ، به طور صاف رشد نکرده و دچار انحراف شده باشد موجب بروز مشکلات تنفسی در شخص می شود. جراح در این صورت موظف است با صاف کردن این ناحیه در بینی ، برای متقاضی سپتوپلاستی انجام دهد ، به طوری که بیمار بتواند به راحتی از راه بینی خود نفس بکشد. بعد از این پروسه ، برای حفظ سپتوم در جایگاه جدید خود و سپری شدن صحیح روند بهبود ، به اسپلینت نیاز می باشد.

رینوسپتوپلاستی : این نوع عمل بینی در موارد شدید انحراف سپتوم انجام می شود که شامل فرم دهی مجدد بینی و همچنین درمان سپتوم می باشد. در این فرایند درمانی و زیبایی ، گاهی یک قطعه غضروف به صورت طبیعی از ناحیه ای از بدن و یا پروتز ، برای حفظ شکل بینی ، مورد استفاده قرار می گیرد. پزشک در خصوص نوع اسپلینت مورد نیاز بینی در این فرایند ، اطلاعات مورد نیاز را به  بیمار می دهد.

رینوپلاستی : این پروسیجر در واقع به جهت شکل دهی مجدد بینی و افزایش زیبایی آن می باشد. پزشک طی این عمل ، اندازه بینی را کوچک تر ، زاویه آن را تغییر و پل بینی را باریک تر می کند. اسپلینت مورد استفاده در آن نیز به حفظ شکل جدید بینی و ایجاد شرایط مناسب بینی طی دوره بهبود ، استفاده می شود.

نتیجه گیری

اسپلینت بینی در داخل و خارج این عضو نصب می شود و معمولا بخشی از اقدامات پس از جراحی بینی می باشد. در برخی موارد استفاده از نوع خارجی آن لزومی ندارد. برای اطلاع از بهترین رویکرد به منظور محافظت از بینی حین بهبودی با بهترین جراح بینی مشورت کنید. این ابزار با اینکه برای چند روز احساس ناراحتی را ایجاد می کند ، اما در رسیدن به نتیجه ای دلخواه نقش مهمی را ایفا می کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Call Now Button